Het Kasteel / HVDN

J_L_Marshall_2 © John Lewis Marshall0444-144-jlm-835_195 © John Lewis Marshall

Architects: HVDN
Location: 
Design Team: Arie van Der Neut, Albert Herder, Vincent van Der Klei
Project Team: Arie van Der Neut, Albert Herder, Vincent van Der Klei, Monika Pieroth, Pascal Bemelmans
Structural Engineering: Jean-Marc Saurer, Vincent van Der Klei
Client: Hopman Interheem Groep Gouda
Contractor: Heddes Bouw
Project Year: 2004-2008
Budget: € 17.000.000
Photographs: John Lewis MarshallLuuk KramerJean-Pierre Jans

JPJWoningenScienceParkAmsterdam © Jean-Pierre Jans0444_34_lk-31 © Luuk Kramer0444_53-lk-14 © Luuk KramerL_Kramer_1 © Luuk Kramer0444-138-jlm-835_139 © John Lewis MarshallL_Kramer_3 © Luuk KramerL_Kramer_4 © Luuk Kramersituation plan situation planbuilding plan 01 building plan 01building plan 02 building plan 02building plan 03 building plan 03building plan 04 building plan 04building plan 05 building plan 05dwellings plans 01 dwellings plans 01dwellings plans 02 dwellings plans 02dwellings plans 03 dwellings plans 03dwellings plans 04 dwellings plans 04dwellings plans 05 dwellings plans 05dwellings plans 06 dwellings plans 06section 01 section 01section 02 section 02façade detail 01 façade detail 01façade detail 02 façade detail 02façade detailed section façade detailed sectionroof detail roof detailsound & ventilation detail sound & ventilation detailventilation detail ventilation detailwindow exploted axo window exploted axowindows axo windows axowindows type detail windows type detailThe Science Park is hemmed in between the Flevopark, the neighborhood of the Indische buurt and the -Almere railway line. Until recently, the site was occupied by allotments alongside research institutes and science and technology companies. The allotments are to be replaced by five new residential buildings situated in a park-like environment of restricted traffic speeds. Car-parking is located within the buildings so the area’s appearance is not defined by on-street parking. As ‘Het Kasteel’ (the castle) stands at the entrance to the project, on the west side facing the city, it acts as its calling card.

Crystal

Its location adjacent to the railway lines necessitates a high level of sound insulation and it is this that defines the external expression of the ‘Kasteel’. The building is enveloped in a glazed skin that stands free from the apartment block behind. In order to give the skin a tactile quality, the panels are angled slightly to each other; this artifice lends the building the appearance of a gigantic crystal.

Icon

The ‘Kasteel’ consists of a 45m high tower standing on a four to five-storey base. It is surrounded by water and pedestrians and cyclists access the internal courtyard via a bridge. The car parking, storage spaces and some of the ground floor dwellings’ living spaces are positioned underneath the courtyard’s half-open wooden deck. The dwellings vary in size: those on the ground floor include a living space just above the water level while those above contain either a balcony or a terrace. The interaction between the apartment block’s recessed elevation and the glazed panels of the building’s skin ensures the entrance building acts as an icon for the Science Park.

http://www.archdaily.com/41979/het-kasteel-hvdn/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: