235 Van Buren / Perkins + Will

235 Van Buren / Perkins + Will © James Steinkamp, Steinkamp Photography235 Van Buren / Perkins + Will © James Steinkamp, Steinkamp Photography235 Van Buren / Perkins + Will © James Steinkamp, Steinkamp Photography235 Van Buren / Perkins + Will © James Steinkamp, Steinkamp Photography235 Van Buren / Perkins + Will © James Steinkamp, Steinkamp Photography235 Van Buren / Perkins + Will © James Steinkamp, Steinkamp Photography235 Van Buren / Perkins + Will © James Steinkamp, Steinkamp Photographymassing massingwest elevation west elevationsite plan site plangarage plan garage planground floor plan ground floor plantypical floor plan typical floor plan

Located in the South Loop neighborhood of downtown , 235 Van Buren is a residential tower designed to work as a transition between the more commercial developments to the north and the residential and mixed-use developments to the south. It is also a response to two site conditions. The first condition, to the north, is the densely infilled context of the  “Loop.” The second condition, to the south, is an open space created by a freeway and traffic interchange which also contains a small park.

Architects: Perkins + Will
Location: 235 Van Buren 
Design Principal: Ralph Johnson
Managing Principal: Bridget Lesniak
Project Designer: Bryan Schabel
Project Architects: Robert Neper and Greg Tamborino
Project Team: Ricardo Escutia, Connie Perry, Alissa Piere, Tara Rejniak, Chris Wolf
Structural Engineer: Tylk Gustafson Reckers Wilson Andrews, LLC
MEP Engineer: Cosentini Associates, Inc.
Landscape Architect: Terra Engineering, Ltd.
General Contractor: Bovis Lend Lease
Client: CMK Development Corporation
Project Area: 740,000 sqf
Project Year: 2009
Photographs: James Steinkamp, Steinkamp Photography

The articulation of the two masses is distinctly different to respond to these two conditions. The southern glass façade and random balconies provide a large-scale backdrop to the open space created by a major traffic interchange. A ribbon of concrete frames the glass wall, undulating to define the penthouse units and providing a large-scale gesture to the expressway as well as the taller buildings to the north. The random balconies express the individuality of the units within, as well as provide a kinetic image from the freeway.The northern façade is a flush grid of rectangular openings with inset balconies. This gesture relates the building back to the historic  Loop and the frame-expressed architecture of the “ School.”The overall mass of the building is broken down by dividing the tower into two slabs. This concept reduces the scale of the building, provides an urban space at the street corner which relates to the existing plaza on the opposite corner and pronounces the entry to the residences. Making the two slabs different heights also provides relief at the top of the building, enlivening it among the taller office towers in the vicinity.

http://www.archdaily.com/96331/235-van-buren-perkins-will/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: