massimiliano + doriana fuksas win guosen securities tower competition


‘guosen secuirities building’ by massimiliano and doriana fuksas in shenzhen, china
all images courtesy studio fuksas

italian architects massimiliano and doriana fuksas has won the international schematic design competition
of ‘shenzhen guosen securities tower’, the first ecological tall building to be built in shenzhen. the entry beat
out seven other designs including hong kong-based firm rocco design and austrian practice coop himmelblau.

the design explores new concepts in vertical public space within the structure and form of a tower.
the facade features a three-dimensional void zig-zagging up the side of the tower, creating a number
of different public scenarios within the office levels. along the continuous channel are meeting points,
communal spaces and sky gardens, interconnected with an unbroken stream of natural sunlight.
reaching a height space of more than 200 meters, the ‘facade atrium’ will be the highest lobby in
shenzhen, china.

the atrium openly displays the activities of the tower, remaining transparent for the city to observe.
the internal network of public spaces are strategically placed to correspond with the urban context
beyond the facade .

the upper levels of the building include the office complex of guosen securities, with an access
highlighted by a triple height sky lobby. the very top levels are dedicated to the executive’s office
which include a sky garden and club room that offer a spectacular 360-degree panoramic view
of the city.


night view


facade from the street


lobby space

project info:

client: guosen securities co. ltd
project team manager: serena mignatti
project team members: guiseppe zaccaria, enrico falchetti, gabriele chiaretti
assistants: cristina fernandez, yinnon lehrer, yusuke nishimura, manuela petrucci
physical model: nicola cabiati (art director), frauke stenz, hilmi kamil dalkir
shenzhen coordinators: fang tian, pablo garcia

structural engineers: shenzhen general institute of architectural design and research
M&E engineering, sustainability: AI engineering

site area: 5,454.78 m2
height: 200 m

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: