Archive for November 17th, 2010

November 17, 2010

Casamoro Condominiums / G.Lab*

2 23 319 perspective20 perspectiveplans1-2 1st & 2nd floor plansplans3-4 3rd & 4th floor plans22 perspective3 3

21 perspective

http://www.archdaily.com/40338/casamoro-condominiums-g-lab/

Advertisements
November 17, 2010

Visit to the 300 North LaSalle Tower, Chicago

On Wednesday, November 3, 2010, CTBUH Communications Manager Jan Klerks, Database ManagerMarshall Gerometta and Journal co-editor Bob Lau participated in a tour of the 300 North LaSalle Buildingin downtown Chicago. Developed by Hines, the 60-storey, 121,770 square meter  (1.3 million square foot) building traded in August 2010 for $503 per square foot, shattering Chicago’s pricing record.

Organized by the ULI Chicago Young Leaders Group, the tour started with an introduction by Hines Vice President Jim Walsh, who presented on the development process of the 239-meter (785-feet) tall tower, its construction, the leasing and the ultimate sale. The keys to Hines’ success were exemplary leasing and significant demand for core real estate assets. A main lesson from the presentation is that the value of a building is mostly being determined by the value of the lease contracts. Currently, 95% of the building is leased. Kirkland & Ellis, Chicago’s biggest law firm, is the anchor tenant and leases floors in the low-rise and mid-rise sections of the building. Other tenants include the management consulting firm Boston Consulting Group, private equity firm GTCR, investment bank Moelis & Company, and the restructuring and consulting firm Alix Partners.

In addition, 300 North LaSalle offers amenities such as an efficient floor plate, 200 feet of frontage along the river with an outdoor plaza, a three-level, 225-car garage, a white-tablecloth restaurant, and tenant amenity center. The building has obtained Gold LEED-CS certification, which amongst other strategies is accomplished by the use of a river water cooling system and a 50% green roof top. After the presentation, participants were taken up the tower, which included a visit to the 55th floor, allowing for splendid views. Following the conclusion of the tour, participants were invited to an informal reception at Chicago Cut, the new restaurant and bar overlooking the river.

View on the Chicago skyline seen from the 55th floor.

All images were taken by Marshall Gerometta, CTBUH

http://ctbuh.org/Events/ToursVisits/Tourof300NLaSalletowerChicago/tabid/1725/language/en-US/Default.aspx

November 17, 2010

massimiliano + doriana fuksas win guosen securities tower competition


‘guosen secuirities building’ by massimiliano and doriana fuksas in shenzhen, china
all images courtesy studio fuksas

italian architects massimiliano and doriana fuksas has won the international schematic design competition
of ‘shenzhen guosen securities tower’, the first ecological tall building to be built in shenzhen. the entry beat
out seven other designs including hong kong-based firm rocco design and austrian practice coop himmelblau.

the design explores new concepts in vertical public space within the structure and form of a tower.
the facade features a three-dimensional void zig-zagging up the side of the tower, creating a number
of different public scenarios within the office levels. along the continuous channel are meeting points,
communal spaces and sky gardens, interconnected with an unbroken stream of natural sunlight.
reaching a height space of more than 200 meters, the ‘facade atrium’ will be the highest lobby in
shenzhen, china.

the atrium openly displays the activities of the tower, remaining transparent for the city to observe.
the internal network of public spaces are strategically placed to correspond with the urban context
beyond the facade .

the upper levels of the building include the office complex of guosen securities, with an access
highlighted by a triple height sky lobby. the very top levels are dedicated to the executive’s office
which include a sky garden and club room that offer a spectacular 360-degree panoramic view
of the city.


night view


facade from the street


lobby space

project info:

client: guosen securities co. ltd
project team manager: serena mignatti
project team members: guiseppe zaccaria, enrico falchetti, gabriele chiaretti
assistants: cristina fernandez, yinnon lehrer, yusuke nishimura, manuela petrucci
physical model: nicola cabiati (art director), frauke stenz, hilmi kamil dalkir
shenzhen coordinators: fang tian, pablo garcia

structural engineers: shenzhen general institute of architectural design and research
M&E engineering, sustainability: AI engineering

site area: 5,454.78 m2
height: 200 m

November 17, 2010

Shift Housing / AquiliAlberg

Architects: AquiliAlberg
Location: Cremona, 
Design team: Ergian Alberg and Laura Aquili with Alessio Pucci, Alexandros Franzolini, Christian Ronchi
Structural engineer: Studio Polis
Consultants: Studio Polis, Alessandro Stroligo
Client: Private investor
Project area: 1000 sqm
Project year: 2008
Photographs: Courtesy of 

Shift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlberg

Shift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlbergShift Housing / AquiliAlberg © AquiliAlberg

plan 01 plan 01plan 02 plan 03plan 03 plan 03elevation 01 elevation 01section 02 section 02section 01 section 01elevation 02 elevation 02

Shift Housing Construction site is completed in Cremona area, designed by . The proposed typology renew the “rank houses” which are manipulated and reinterpreted by the Milan Office to improve at best the site characteristics and the context, which is the natural park of Serio River.

This housing project is developed in almost one thousand square meters area and it is composed by six apartments that grow two floor of the ground; in addiction the first floor is lifted from the ground to ensure a best privacy, at the same time, to project apartments interiors to the wide nature, which is in front of the main elevation. The concept idea came from a deep research firstly on typology and secondly on the general quality of spaces, orientation and relation with surroundings context. The primary aim of this study is the dialogue between Architecture and Environment, in order to achieve an high quality of living from the synthesis of artificial and natural elements.

Wide and deep private external lodges are designed to valorize the relation between the building and the natural site, these terraces add space otherwise not suitable for building and in addiction improve the relation between interior and exterior, gaining the maximum advantage from the beautiful view on the Park.

Concept design is defined by a smart game of prospective to cope with the small dimension of the site and with the restriction due to the local buildings regulations. The two levels off the ground shift between each others thanks to two opposite rotations of 4 degree, increasing the prospective effect which able to rise dramatically the depth of the point of view, adding considerably the quality of the space.

This is the origin of the project’s name: Shift Housing.

The scenographic effect is technically obtained by means of a simple trick: the basement of the main elevation, that goes out from the ground of 1.2 meters, rotate clockwise, meanwhile the first floor of the main elevation rotate in a counterclockwise direction. Two volumes are generated with two opposite directions, which create a X shape facade. Designed this way for structural reasons as well, the existing void between the two volumes is a strong sign that emphasize the prospective views, making incredibly dynamic the project.

The view through the natural park guide the main orientation of the building and the opening of the lodges. To complete the residential use, the fruition of the green areas is studied deeply.

Private gardens help social interactions and make better vision from the lodges to the landscape, assuring the privacy too.

The green of the garden, filled with ornamental essences, brings a quite atmosphere and domestic peace.

Lodges instead, which have teak wooden floor for exterior, open themselves to the outside and create a direct relation with the context, but by means of the shifting floors, a high level of privacy is achieved for all apartments. These open but private spaces become finally a filter between the intimacy dimension of the habitations and the external environment. Then, the first level has been resided up of about one meter from the ground, to increase the level of privacy for its apartments. This vertical movement adds space to create openings which bring natural light to the large parking at the basement level.

Every apartment will have an open space: a double garden at the first floor and a large lodge at next levels.

So an innovative compromise between public and private space is defined, in which people could see themselves part of a small community but simultaneously safe in their private flats.

It is a housing project where the best aspect of the community life, like sharing of services and green spaces, and on the other side, the comfort of private villas, with independent entrances, gardens and balconies, are perfectly combined.

Cores divide the two main elevations in three well defined areas and the outwards movement of the lodges is proposed on the rear elevation too.

The two main elevations are designed with a slightly different language because of their own relations with the context, but they have a close connection between each other though. In fact, the two elevations generate simultaneously a symbolic hug to the Serio Park and a view to the urban area on the back.

Finally the result, with the big lodges one span roof, is a strong dialogue and a seductive exchange between volumes and voids, lightness and dynamism.

The roof is designed flat to facilitate (and drive to) the installation of photovoltaic systems. In fact, from an energetic point of view,  office, thinking to sensible habitations in continuous evolution, predisposed the building for the best integration of a photovoltaic system, which being designed previously it will be perfectly integrated in the architectonic project.

Coherently with mutations of the contemporary way of living, the exchange between human being and environment do not ignore the strong identity of the project, necessary component to increase the sense of belongings of inhabitants to a innovative model of sustainable development.

http://www.archdaily.com/88867/shift-housing-aquilialberg/

November 17, 2010

Guosen Securities Tower / Massimiliano + Doriana Fuksas

fuksas-add fuksas-addfuksas02 fuksas02fuksas03 fuksas03fuksas01 fuksas01fuksas-add02 fuksas-add02fuksas04 fuksas04The latest project from Italian architects Massimiliano and Doriana Fuksas features a dramatic tower shaped by bold diagonal cuts.   The proposal was awarded first prized for the competition to design ’s  , and, typical of the  pair, the schematic design carries a strong presence with the shear mass of the volume broken down into a more manageable scale thanks to the three-dimensional voids.  The  tower will be the first ecological tall building to be built in .Edging past seven other firms, the winning proposal  explores new concepts in vertical public space within the structure and form of a tower.   Each void created by the zig-zagging slashes provides a public space amidst the floors of office spaces.The  main atrium void measures over 200 meters, bringing natural light to inner offices and marking the highest lobby in the city.The atrium displays the activities of the tower, remaining transparent for the city to observe. The internal network of public spaces are strategically placed to correspond with the urban context beyond the facade.

Project Information:

client: guosen securities co. ltd
project team manager: serena mignatti
project team members: guiseppe zaccaria, enrico falchetti, gabriele chiaretti
assistants: cristina fernandez, yinnon lehrer, yusuke nishimura, manuela petrucci
physical model: nicola cabiati (art director), frauke stenz, hilmi kamil dalkir
coordinators: fang tian, pablo garcia

structural engineers: general institute of architectural design and research
M&E engineering, sustainability: AI engineering

site area: 5,454.78 m2
height: 200 m

http://www.archdaily.com/89556/guosen-securities-tower-massimiliano-doriana-fuksas/

November 17, 2010

Greenhouse in Katzrin / Asaf Lerman

Architects: Asaf Lerman
Location: Katzrin, 
Project year: 2009
Photographs: Amit Geron

Greenhouse in Katzrin / Asaf Lerman © Amit Geron

Greenhouse in Katzrin / Asaf Lerman © Amit GeronGreenhouse in Katzrin / Asaf Lerman © Amit GeronGreenhouse in Katzrin / Asaf Lerman © Amit GeronGreenhouse in Katzrin / Asaf Lerman © Amit GeronGreenhouse in Katzrin / Asaf Lerman © Amit GeronGreenhouse in Katzrin / Asaf Lerman © Amit GeronGreenhouse in Katzrin / Asaf Lerman © Amit GeronGreenhouse in Katzrin / Asaf Lerman © Amit Geronplan floor 01 plan floor 01plan floor 02 plan floor 02section sectionwest facade west facadeThe exposed  structure for the high-tech green house in Katzerin is set in the midst of wild bush. The two stories building is overlooking the sea of Galilee allows for a moderate transformation from the edge of the industrial area into the untamed nature at it’s front.Two separate entrances – each one at a different level and opposite facade divides the building into two completely separate floors occupied by different companies. A central court yard connects the two floors by offering a hidden garden as the heart of the project. Despite the extreme low-budget ($700 per square meter) the careful design prevents the compromising of architectural qualities.http://www.archdaily.com/88789/greenhouse-in-katzrin-asaf-lerman/