COR / Oppenheim Architecture + Design

COR / Oppenheim Architecture + Design © Dbox

’s Design District will soon be home to not just another building, but to COR.  The ambitious project to design the first sustainable mixed-use condominium in  has been getting a lot of buzz and rightfully so.  At 400′ tall it represents a dynamic synergy between architecture, structural engineering, and ecology.  Extracting power from its environment utilizing the latest advancements in wind turbines, photovoltaics, and solar hot water generation COR upon completion will be seeking a LEED Platinum certification.  The polka dotted hyper-efficient exoskeleton shell simultaneously provides building structure, thermal mass for insulation, shading for natural cooling, enclosure for terraces, armatures for turbines, and loggias for congregating on the ground.  Comprising commercial, office, fitness, live/work, and pure residential spaces (113 residences from studios to penthouses)—COR provides a uniquely flexible platform for  lifestyle enhancement.

Last week on ArchDaily we featured our interview with Chad Oppenheim founding partner of.  Below is a portion of the interview regarding the design of COR, and the full interview can be found here.

Follow the break for drawings and renderings of COR, along with a list of environmental design techniques incorporated into the design.

Architects: Oppenheim Architecture + Design
Location: , United States
Project Team: Chad Oppenheim, Carlos Ramos, Juan López, Carolina Jaimes, Juan Calvo, Hugo Mijares, Jessica Santaniello Barrera, Rodrigo Londoño and Camilo Orozco
Client: Nexus Development Group
Project Area: 480,000 sqf
Project Year: Estimated 2011
Renderings: Dbox

Environmental design techniques incorporated into the design:

  • On-site renewable energy (e.g., photovoltaic panels, wind turbine): Wind turbines, solar hot water
  • Gray water system
  • Green roof of penthouse units and with low-water landscaping, pool area with Renewable materials (e.g., bamboo flooring)
  • Bamboo Floors
  • Recycled glass tiles
  • Offering option of Concrete or “Paper Stone” counter tops options for residential units
  • High efficiency plumbing fixtures
  • Waterless urinals
  • Dual flush toilets
  • White single-ply thermoplastic membrane roofing on mechanical area
  • Green Roof: Penthouse unit terraces and gardens
  • Highly insulated walls and roofs
  • Low-e glass
  • Operable windows for office and residential
  • High fly ash content in all concrete
  • Low VOC paints and adhesives
  • Local stones and materials rather than imports with embodied energy
  • Bicycle infrastructure: Encourage residents and office employees to bike; bike racks located in parking levels
  • Access to public transit: Walkable distance to bus stops
  • The skin is a concrete structural sheer wall; providing thermal mass and solar shading for natural cooling, and reduction of solar gains. Reflective nature o white façade further resists solar gains
  • In working with the structural engineer and green consultant, a thermal mass analysis will define the thickness of this wall to efficiently cool the interior spaces
  • The south façade will be set back 6′-0″ from this wall to further reduce solar gains to interiors, while providing double height terraces, with opportunities for natural ventilation of duplex units
  • COR / Oppenheim Architecture + Design © DboxCOR / Oppenheim Architecture + Design © DboxCOR / Oppenheim Architecture + Design © Dboxsite analysis site analysissite plan site planelevation elevationelevation elevationelevation elevationelevation elevationmechanical roof plan mechanical roof planpenthouse roof plan penthouse roof planfloor plan floor planpool plan pool planoffice floor plan office floor planparking eleventh floor plan parking eleventh floor planparking typical floor plan parking typical floor planmezzanine floor plan mezzanine floor planground floor plan ground floor plan

    http://www.archdaily.com/87063/cor-oppenheim-architecture-design/

    Advertisements

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: