US Courthouse / Thomas Phifer

dbox_TPP_SLC_lookup © Thomas Phifer.  Rendering by dbox.17 Sun Study © Thomas Phiferdbox_TPP_SLC_detailground_B_CROP_ © Thomas Phifer.  Rendering by dbox.dbox_TPP_SLC_detail_man © Thomas Phifer.  Rendering by dbox.

We had the opportunity to interview Thomas Phifer yesterday in his amazing studio on Varick Street (we’ll be sharing the video with you soon!) and he was excited to tell us about the new annex for the US Courthouse the firm is currently working on.   Situated in , the courthouse design not only provides a functional structure, but also draws upon Phifer’s attention to nature, specifically the site’s changing seasons and sun conditions.   The courthouse respects the monumental presence of the justice system but that monumentality is balanced by the structure’s acknowledgement of its surroundings.  ” It embodies both American idealism and practicality. It feels like it belongs to the people, and consequently inspires and reminds all that it stands for,” added Phifer.

More images and more about the courthouse after the break.

Conceptually, the project fuses past and present in the arrangement of the major volumes of the complex, such as the original building, a new annex, and an atrium connecting the two.   Programmatically, the courtrooms and chambers, public waiting areas and offices, and private spaces for the administration of justice are distributed between the original courthouse and the new annex.

The glass atrium that connects the original building to the new annex adds a new public space to the facility that is flooded with natural light and is full of activity and exchange.  The atrium provides the actual and spiritual center of the courthouse complex, physically connecting people for functional reasons as well as attracting the public.

“Thus it is balance. In this way, the design concepts locate a metaphor for the practice of justice. Democratic law, by and for the people, is the single most important source of equilibrium in our society. The design intent for the new courthouse complex seeks that equilibrium and celebrates it,” added Phifer.

SLC-site Site Plan © Thomas PhiferSLC-elevation Elevation © Thomas PhiferSITE-ELEVATION_SOUTH-copy South Elevation © Thomas PhiferPLAN_SITE Plan © Thomas PhiferSLC-typical Plan © Thomas Phifer9703-4-D-43-0609 © Thomas Phifer9703-4-D-42-0609 © Thomas Phifer9703-4-D-041-0609 © Thomas Phifer9703-4-D-040-0609 © Thomas Phifer14 © Thomas Phifer13 © Thomas Phifer12 © Thomas Phifer11 © Thomas Phiferdbox_TPP_SLC_lobby_day_B_CROP © Thomas Phifer.  Rendering by dbox.dbox_TPP_SLC_lobby_B_CROP © Thomas Phifer.  Rendering by dbox.dbox_TPP_SLC_detailground_B_CROP2 © Thomas Phifer.  Rendering by dbox.dbox_TPP_SLC_detail_man_CROP © Thomas Phifer.  Rendering by dbox.

http://www.archdaily.com/81250/us-courthouse-thomas-phifer/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: