Parking in Soissons / Jacques Ferrier Architectures

details detailsArchitects: Jacques Ferrier Architectures
Location: Soissons, 
Project Manager: Stéphane Vigoureux
Project Team: Emmanuel Coudert (project leader), Corentin Lespagnol (image conception), David Juhel, Harold Chaveneau
Client: Communauté d’Agglomération du Soissonnais
Landscape designer: Agence TER
Signage: Laboratoire IRB Ruedi Baur
Structural engineers: HDM Ingénierie
Utilities engineers: SOGETI Ingénierie
Project Area: 12,250 sqm
Budget: 6.6 M Euros
Project Year: 2010
Photographs: ©  Architectures / photo Luc Boegly

Parking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc Boegly

Located in Soissons close by the famous Saint Jean-de-la Vigne abbey, the new 600 space capacity “Les Yeux Verts” multi-storey car park is fundamental to the project redeveloping the Gouraud barracks into a modern business park.Its presence contributes to the transformation of the site and is one of its federating landmark elements. With its  structure, galvanised steel framework and timber cladding, the car park takes the form of a contemporary yet highly restrained urban infrastructure.

The architectural style of the building is based on a clearly affirmed structure overlaid by a pleated openwork timber envelope that lightly and delicately clads the entire car park. On each level, a slit opens up in the envelope to provide views from the inside over the urban landscape of the town.

From the outside, these “green eyes” open widely to reveal hanging gardens that delicately spread into the surrounding façade.Subtle visual variations have been created using a single retified spruce slat module. This is achieved by adjusting the rhythm and angling of the slats, stepping away from the façades, using solids and voids, and incorporating light and transparency into the construction. These elements create dynamic, vibrant façades that give the car park a strong image within the town’s urban fabric.The signage takes the form of a series of ten photographic images (one per half-level) that, borrowing from the “memory” game used by Charles Eames, allows users to mentally associate the area where their cars are parked with an atmosphere, a sensation and a visual reference point.

Parking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc BoeglyParking in Soissons - Jacques Ferrier Architectures © Jacques Ferrier Architectures / photo Luc Boeglysituation plan situation planfloor plan floor planelevation elevationsection sectiondetails details

http://www.archdaily.com/79628/parking-in-soissons-jacques-ferrier-architectures/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: