MAXXI: MUSEUM OF XXI CENTURY ARTS by ZAHA HADID

Rome, Italy
1998–2009


Photography © Iwan Baan


PROGRAM:

Contemporary art and architecture centre, temporary exhibition spaces

CLIENT:
Italian Ministry of Culture, Rome, Italy
Fondazione MAXXI

SIZE:
30000 m2

CONCEPT:
MAXXI stands for Museum of 21st Century Arts. It is the first Italian public museum devoted to contemporary creativity, arts and architecture. The idea of building a centre for contemporary arts and architecture dates back to early 1998 with the Italian Ministry for Cultural Heritage desire to ensure the great cultural traditions of Italy’s past should not be denied a prospect for continuity in the future. The MAXXI was conceived to promote today’s artistic expressions – which will become tomorrow’s cultural heritage. Intended not only as place to exhibit art, the MAXXI was also planned as a research workshop for different contemporary languages of design, fashion and cinema to establish a dialogue with art and architecture – its cultural mission inspired by three key words: innovation, multiculturalism and interdisciplinary.

The design concept for the MAXXI was to move away from the idea of the museum as ‘an object’ and towards the idea of ‘a field of buildings’ accessible to all. After many studies, our research evolved into the concept of the confluence of lines, where the primary force of the site is the walls that constantly intersect and separate to create both indoor and outdoor spaces. The plan aligns itself with the two urban grids that regulate the town planning of the area and the new interpretation of these grids generates the geometrical complexity of the campus. The walls of the MAXXI create major streams and minor streams. The major streams are the galleries, and the minor streams are the connections and the bridges. The site has a unique L-shaped footprint that meanders between existing buildings. Rather than seeing this as a limitation, we used it to our advantage, taking it as an opportunity to explore the possibilities of linear structure by bundling, twisting, and building mass in some areas and reducing it in others – creating an urban cultural centre where a dense texture of interior and exterior spaces have been intertwined and superimposed over one another.

The contractor provided integrated construction solutions from the technical proposals presented at tender stage – with direct contribution of all sectors involved in the completion of components. The individual specification of materials was minimized in favour of an integrated strategy, ensuring the precise coordination of construction materials and methods required to develop the bespoke production lines for the contract. For continuity, the walls of the MAXXI were cast on-site in self-compacting concrete, representing one of the most challenging aspects of the construction process – with casts up to 50m long. The concrete shuttering involved the coordination of casting guidelines issued by Zaha Hadid Architects; with the site management directly responsible for the structural planning of the joinery, the completion of off-standard formwork systems, the design mix of the concrete, and the critical aspects of laying the concrete.

PHOTOGRAPHY:


Photography © Iwan Baan


Photography © Iwan Baan


Photography © Iwan Baan


Photography © Iwan Baan


Photography © Iwan Baan


Photography © Roland Halbe


Photography © Roland Halbe


Photography © Iwan Baan


Photography © Iwan Baan

CONSTRUCTION PHOTOGRAPHY:


Construction Photography © Zaha Hadid Architects, September 2007


Construction Photography © Zaha Hadid Architects, September 2007


Construction Photography, © Zaha Hadid Architects, September 2007


Construction Photography © Hélène Binet, July 2007


Construction Photography © Hélène Binet, July 2007


Construction Photography © Hélène Binet, September 2006

COMPUTER RENDERS:


Render © Zaha Hadid Architects


Render  © Zaha Hadid Architects

DRAWINGS:


Ground Floor Plan © Zaha Hadid Architects


Ground Floor Ceiling Plan © Zaha Hadid Architects


First Floor Plan © Zaha Hadid Architects


First Floor Ceiling Plan © Zaha Hadid Architects


Second Floor Plan © Zaha Hadid Architects


Roof Plan © Zaha Hadid Architects

PAINTINGS:


Painting © Zaha Hadid Architects


Painting © Zaha Hadid Architects


Painting © Zaha Hadid Architects


Painting © Zaha Hadid Architects


Painting © Zaha Hadid Architects

ARCHITECT:
ZAHA HADID ARCHITECTS
DESIGN: Zaha Hadid with Patrik Schumacher
PROJECT ARCHITECT: Gianluca Racana
SITE SUPERVISION TEAM: Anja Simons, Paolo Matteuzzi, Mario Mattia
DESIGN TEAM: Anja Simons, Paolo Matteuzzi, Fabio Ceci, Mario Mattia, Maurizio Meossi, Paolo Zilli, Luca Peralta, Maria Velceva, Matteo Grimaldi, Ana M.Cajiao, Barbara Pfenningstorff, Dillon Lin, Kenneth Bostock, Raza Zahid, Lars Teichmann, Adriano De Gioannis, Amin Taha, Caroline Voet, Gianluca Ruggeri, Luca Segarelli
COMPETITION TEAM: Ali Mangera, Oliver Domeisen, Christos Passas, Sonia Villaseca, Jee-Eun Lee, James Lim, Julia Hansel, Sara Klomps, Shumon Basar, Bergendy Cooke, Jorge Ortega, Stephane Hof, Marcus Dochantschi, Woody Yao, Graham Modlen, Jim Heverin, Barbara Kuit, Ana Sotrel, Hemendra Kothari, Zahira El Nazel, Florian Migsch, Kathy Wright, Jin Wananabe, Helmut Kinzer, Thomas Knuvener, Sara Kamalvan

CONSULTANTS:
PLANNING: ABT (Rome, Italy)
STRUCTURE: Anthony Hunt Associates (London, UK),
OK Design Group (Rome, Italy), Studio S.P.C. S.r.l. (Rome, Italy)
M&E: Max Fordham and Partners (London, UK), OK Design Group
LIGHTING: Equation Lighting (London, UK)
ACOUSTIC: Paul Gilleron Acoustic (London, UK)

http://www.zaha-hadid.com/built-works/maxxi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: