Lever House by Gordon Bunshaft_SOM | 1951-1952

lever1 © http://www.flickr.com/photos/72696783@N00/286614763/

The Lever House by Skidmore, Owings, and Merrill was one of the first  International style office buildings in the United States. Located in midtown Manhattan, it was originally the American corporate headquarters of the soap company Lever Brothers. Built between 1951-1952, the Lever House extends 24 stories in height right across from Mies van der Rohe’s Seagram Building, and stands as its own perfect  box.The design of the Lever House offsets the tall office tower from the horizontal base. The horizontal base is lifted off of the ground plane by pilotis except for a small enclosed portion, providing a public plaza underneath and a threshold between the exterior and interior of the building. Here, the ground floor has space for displays, waiting visitors, an auditorium, and a demonstration kitchen.The entire base that is raised up is the second (and largest) floor of the building. Extending horizontally towards the city, this floor contained the employee’s lounge, medical suite, and general office facilities, and the third floor was the location of the employee’s cafeteria and a terrace. The rest of the floors rising up the building contained offices, and a penthouse suite was located on the twenty first floor. The last three floors of the building contained the mechanical spaces, which on the exterior were opaque, giving a contrast and end to the rest of the tower that was covered in .One of the most important elements of the Lever House is its  which is made of blue-green heat-resistant  and stainless steel. Its design had both an economical and aesthetic purpose. Since it was the headquarters of a soap business, the use of an all- facade would make the building easy to clean as well as maintain its glimmer on the skyline. A system was created with a rooftop window-washing gondola that was able to move on tracks to clean the. The  is also completely sealed without operable windows to prevent the passage of dirt from the city into the building, and the heat-resistant  helped reduce cooling costs.The building, although designated a landmark in 1982 by the  City Landmarks Preservation Commission, was in need of a restoration by this time due to water seeping into the building and the breaking of the  panels. By the mid-1990’s only one percent of the original remained. In 1998 Unilever, the original company of the Lever Brothers, only remained on the top floors of the Lever Building when RFR Holding LLC bought the building. They hired Skidmore, Owings, & Merrill once again to restore the  with state-of-the-art solutions in modern wall technology while still keeping the building’s original appearance which was all completed by 2001.Winning numerous awards, including the AIA First Honor Award, the AIA National 25 Year Award, and the Architectural League of  Gold Medal, the Lever House is a City landmark that has mesmerized people through the years with its modern style that has yet to fade into the past.

emilioguerra1 © Emilio Guerraemilioguerra2 © Emilio Guerrasom7 © SOMsom2 © SOMsom1 © SOMsom6 © SOMhistelevation © Columbia Universityconstruction © Columbia Universitysom5 © SOMsom8 © SOMelevation © Columbia Universitysection © Columbia Universitysom4 © SOMsom3 © SOM

http://www.archdaily.com/61162/ad-classics-lever-house-skidmore-owings-merrill/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: