Poland Pavilion in Shanghai World Expo 2010

Designed by Polish architects Wojciech Kakowski, Natalia Paszkowska and Marcin Mostafa, the basic facade of the Poland Pavilion appears incredibly delicate. The lace-effect exterior is actually based on the motif of folk-art paper cut-out or, as WWA put it, ‘a rendering of the motif, a transcription of an elementary aesthetic code into the contemporary language of architectural decor’. Whilst it may look immeasurably delicate, the facade has been constructed from impregnated CNC plotter-cut plywood with a steel substructure, making it deceivingly strong. WWA have stated that whilst they wished to present a pavilion that showcased the extent ‘of Polish design achievements’, it was imperative for them to create a structure that was intrinsically and unmistakably Polish. As such, their (almost feminine) design attempts to reinterpret old traditions, ‘by way of inspiration rather than replication’. The Polish Pavilion has the added bonus of being equally mesmerising by day and by night, and also from the interior and exterior. Visually striking during the day, at night, multicoloured lights seep through the extensively punctured facade with dramatic effect. From inside the structure, ‘the sun rays shining through…chisel, by light and shade, the space under the vault’, providing an equally impressive experience for visiting patrons. The basic form of the building can be compared to a folded sheet of card, with the wide adjacent ramp allowing visitor access to the roof, turning the entire structure into a huge exhibition space.

http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=14019

http://www.polishpavilion.pl/

PROJEKT PAWILONU POLSKIEGO SEKCJI POLSKIEJ PODCZAS EXPO 2010
WWA Architects
Marcin Mostafa + Natalia Paszkowska

Project POLISH EXPO 2010 EXPOSITION PAVILION
Client Polish Information and Foreign Investment Agency
Collaboration Wojciech Kakowski, Maciej Siczek, Maciej Walczyna, Mikołaj Molenda, Maciej Burdalski
Area 2400 sqm
Year design 2007, construction 2010

THE PROJECT CONCEPT

In the contemporary world with its abundance of visual experience, with the pictorial language of communication reigning supreme, with the almost unconstrained and instant accessibility of iconographic material, an exposition piece of architecture will only be attractive insofar it can offer perceptual sensations attainable only through direct, unmediated exposure to out-of-the-ordinary, singular stimuli, insofar it can provide a quality of experience born out of the chemistry of inter-sensory stimulation. Given the nature of the exposition, the exhibition facility has to denote, by its esthetic distinctiveness, the country of origin, has to constitute, by the strength of its stylistic connotations, an evocative, recognizable and memorable cultural ideogram. In our design, the cultural idiom is primarily conveyed through the theme, the motif of folk-art paper cut-out. Or, more precisely, through a rendering of the motif, a transcription of an elementary esthetic code into the contemporary language of architectural décor. The transcription rationale was twofold. First of all, we did not wish the design to be literally folklorish, a mechanical multiplication of convention-approved set patterns. The intention was for the structure décor to draw on and make reference to tradition, but ultimately to be that tradition’s contemporary reinterpretation, a creative extension into the present day by way of inspiration rather than replication. Secondly, we aspired to make the structure in its own right, in a purely architectural dimension, a significant landmark, a showcase of Polish design achievements. That it should be an attractive, eye-catching exterior both in daylight, against the panorama of other Expo facilities, as well as a mesmerizing experience at night with the edifice drawn by the multi-colored light seeping through the cut-out patterns. And reversely, that it should provide inside visitors with comparable experience by shaping the outer skin patterning in such a way that the sun rays shining through would chisel, by light and shade, the space under the vault. The structure’s overall shape, with many slanting planes, on the one hand complements and rounds out, by the suggestion of a folded sheet of paper, the ‘cut-out’ narrative, on the other creates inside a geometrically intriguing and flexible space that can be creatively apportioned, by inner divisions, to different exhibition, performance and utility functions and uses.

FUNCTIONAL ARRANGEMENTS

The outside structure of the pavilion and its reflection in the proposed arrangement  of its inside functions  impose on the visitors taking and following a  route which is consistent  with the logic of the building. The entranceway – an interlude between an inside and outside body of the construction, is accessible from the square  marked out between the pavilions. The partial roof created by the fold  in the building, allows for arranging an open-air  restaurant  as well as for providing the queues of visitors a shelter  from the elements. The entrance opens onto the hall containing the information centre, a restaurant and a shop. Next the visitors proceed to the main, full-height exhibition area  of the pavilion. It is  the space painted with the light filtering through the cut-out patterns of the  elevation creating a ‘chiaroscuro’ effect. Consequently, the interior of the building  will create a background for scheduled  performances and presentations, e.g.directly connected with depicting the life of a typical Polish city.

Auxiliary functions have been designed in the lowest part of the building, under the ramp leading onto the rooftop.

Continuing the route the visitors enter the area of the exhibition proper,  devoted to the future of the cities. The wooden, ground-level floor is gradually rising, acquiring the form of terraced stairs and becoming an auditorium for performances taking place below. The stairs take the visitors  onto the mezzanine, where the exhibitions of Polish regions are to be located. Visitors on their way to the exit are passing by the restaurant and shop.

MATERIAL SOLUTIONS

The outer layer of the elevation, with its characteristic design inspired by a traditional folk-art paper cut-out, is made of  impregnated CNC plotter-cut plywood mounted on steel construction modules with  steel substructure. Panel wall elements PC are mounted on the outer side of the modules. Both the exterior, entranceway  surface and the interior of the pavilion  will be covered with impregnated wooden flooring.

The choice of materials and the character of construction were to a large extent dictated by the idea of possible future reclaiming and recycling of the pavilion structure or its parts, e.g. by reconstructing it in one of the Polish cities after the closing of EXPO.

The colouristic effects were determined by the choice of plywood panels in natural wood colour. When the dusk falls the elevation will acquire different colours according to the changes of light penetrating  the cut-out patterns.

LANDSCAPING

The entrance yard constitutes the integral part of the ground floor of the pavilion. The pattern of the exterior flooring divisions as well as the material used are continued inside the building.The form of outdoor and indoor furniture has been inspired by the elevation patterns.There is a conception of using the elements cut out from the elevation plywood for producing the furniture, in the form and material which will directly refer to the pavilion architecture.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: